Haiii...semalam dila ada wat donut wat minuman petang....donut ni boleh dikatakan kegemaran semua keluarga dila..kalau buat je mesti tak sempat nk ambik pic donut tu arrr.....
Semalam punya citer pun tak sempat nk ambik pic...terpaksa lah dila ambil pic dr google je...kihkihhhhh...
Jom terjah resepi wat donut ni..tak susah punnn...bahan2 senang didapati n yng penting murahhhhh....heheee...
Bahan-bahan doh
-1kg tepung gandum
-550gram air suam(timbang k bukan sukat)
-1paket yis mauripan
-1/2 gelas minyak masak
-1sudu kecil garam
-2sudu atau lbh susu pekat manis
Cara-cara
1. Gaul tepung dan yis dalam satu bekas yng besar..gaul sebati.
2. Kemudian tuang minyak kedalam adunan tepung + yis tadi tu...ramas2 kan supqya ketulan menjadi kecil dan rata..
3. Dalam satu bekas yng lain campurkan air dengan susu dan garam tadi...kacau rata...biarkan seketika..dalam 1-2minit
4. Seterusnya...tuangkan campuran air + susu + garam tadi kedalam adunan tepung..gaul sebati sehingga menjadi doh...jangan khuatir jika doh melekat kat tangan..uli saja sehingga rata dan nampak cantik dimata anda..heheee...uli lbh kurang dalm 10-15 minit gitu...
5. Selesai di uli menjadi doh..biarkan selama 30-40minit supaya doh mengembang 2x ganda saiz asal...
6. Setelah mengembang...uli semula doh tersebut selama 10-15 minit agar udara dikeluarkan dari doh tersebut...uli menjadi licin dan tidak melekat ditangan..
7. Kemudian...teraplah menggunakan acuan donut yng anda inginkan...besar kecil terpulang kepada anda...saya suka acuan yng kecik molek tuuu..heheehee
8. Setelah selesai menerap panas kan minyak masak...jangan terlalu panas pulak..kang donut ualls hangus pulak..hahaak..
Guna api sederhana kecik je tauuu...
Dah goreng salut lh dengan gula halus dan mana2 salutan yang anda gemarkan...yang pasti sedap menjilat jari....
Nota kaki:
Saya jual shaklee
Pengedar sah shaklee di sarawak
Cod sibu..sarikei..tanjung manis..rajang..jerijeh..belawai...dan yng terdekat dengan nya..hihii
Jom layan gmbr kat bawah...
#gambar sekadar hiasan..bukan saya punya...heheee
kena cuba ni....sbb selalu buat x berapa nak gebu...padat je lebih.
BalasPadamTry kak..dijamin lembut punya lh...heheeek
BalasPadam